Frizerski salon Jani Mali

Frizerski salon Jani Mali

sreda, 23. april 2014

Mastni lasje – kako se znebiti tega problema?


Ne glede na to, ali se vam zdi, da so mastni lasje bolezensko stanje ali kozmetični problem, so neprijetna težava, ki se je težko znebimo. Pomagal vam bo nasvet strokovnjaka.

Če se kljub vsem naporom lasje vedno znova mastijo in povesijo ter če najbolj skrbno stilsko oblikovanje ne nudi pravega učinka, potem pri večini žensk nastopi obup. Mastni lasje delujejo nenegovano in veljajo kot lepotna pomanjkljivost. Pri tem gre za rezultat povsem naravnega procesa; lasna korenina ima žlezo lojnico, ki proizvaja maščobo (imenujemo jo tudi loj ali sebum). Zaradi tega so naši lasje zdravi in voljni, maščoba pa preprečuje izsušenost ali lomljenje las.
    
Če žleze proizvajajo preveč maščobe, se pojavijo mastni lasje. V najslabšem primeru loj zaduši lasno korenino, kar lahko pospeši izpadanje las ali nastanek prhljaja. Vzroki za to so dedna predispozicija, nezdrava prehrana, uživanje določenih zdravil ali nepravilna nega. Na proizvodnjo čezmerne maščobe vplivajo tudi podnebne spremembe, prehodi med letnimi časi, hormonske spremembe in daljša stresna obdobja.

V težjih primerih potrebujete strokovno pomoč dermatologa, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo. Največkrat so to tablete, ki vsebujejo derivate vitamina A za reguliranje delovanja žleze lojnice. Za učinkovito nego mastnih las pogosto zadostujejo že posebni izdelki za nego mastnih las, ki ponovno vzpostavijo normalno ravnovesje na lasišču. Morske rastline ali zelišča, kot so preslica, rožmarin, lapuh, kopriva, kamilica ali žajbelj, regulirajo nastajanje maščobe in pomirjajo lasišče. Tudi medicinski šamponi na bazi katrana lahko regulirajo vsebnost maščobe. Izogibajte se produktom s proteini in snovmi, kot so olja ali silikoni, ki lase mastijo in obremenjujejo.

Zelo razširjeno mnenje je, da pogosto umivanje las spodbuja nastajanje maščobe. To je vsekakor zmotno mnenje. Mastne lase je treba umivati pogosteje, lahko tudi vsakodnevno. Z vsakim pranjem las se žleze lojnice tako rekoč ožamejo in vsakokrat izgubijo malo maščobe, če se šampon pri tem vtre v lasišče. Pravilna nega bo hitro odpravila mastne lase.


Ni komentarjev:

Objavite komentar